Station Eindhoven ‘SPACE’ by Studio Roosegaarde

Producten:

Roosegaarde’s 90 meter lange Kunstwerk ‘SPACE’ biedt een ervaring van licht en ruimte op station Eindhoven.

Kunstwerk over netwerken van licht op Aarde nu open voor publiek

Lichtstad Eindhoven doet zijn naam eer aan met een nieuw kunstwerk waarin de schoonheid van licht en duisternis tegelijkertijd wordt gevangen. Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde is door gemeente Eindhoven, ProRail en NS gevraagd om een bij de stad Eindhoven passend interactief lichtkunstwerk te maken in de gerestaureerde reizigerstunnel van treinstation Eindhoven. Roosegaarde raakte gefascineerd door nachtkaarten van onze planeet aarde, waarop lichtbronnen de aanwezigheid van de mens zichtbaar maken. Daan Roosegaarde: “Licht is communicatie, onze taal. Lopend langs het kunstwerk ervaar je een nieuwe dimensie van licht, zoals een astronaut het ziet in een baan om de aarde”.

Roosegaarde en zijn team van ontwerpers werkten samen met experts aan een specialistische druktechniek op lenzen. Door toepassing van deze techniek wordt de illusie van diepte gecreëerd. Beelden van de aarde, vastgelegd door satellieten van de ruimtevaartorganisatie NASA, zijn maandenlang digitaal bewerkt tot een samengesteld 3D-beeld, vergelijkbaar met het vakmanschap waarmee schilders in vroegere tijden fresco’s vervaardigden. De wereldbol is als een appel geschild waardoor er een lange strip ontstaat. Deze uitslag van de aarde is transparant gemaakt en op de tegenpool gelegd, waardoor je een kloppend maar abstract beeld krijgt van onze aarde. Dankzij dynamisch gestuurde LED verlichting ervaart de bezoeker extra de ruimtelijkheid van het beeld. ‘SPACE’ toont de schoonheid en de impact van licht bijvoorbeeld te zien in het verschil tussen Zuid- en Noord-Korea en het licht netwerk rondom de Nijl in Egypte.

Volgens Bureau Spoorbouwmeester die zich onder meer bezighoudt met kunst op stations is ‘SPACE’ een aanwinst voor het spoor: “Wij verheugen ons over de plaatsing van een nieuw lichtkunstwerk in de monumentale tunnel op station Eindhoven. Voor de reiziger zal deze ruimtelijke en effectvolle lichtwand een nieuwe belevingsdimensie aan de getransformeerde tunnel geven. Het gekozen motief past uitstekend bij de lichtstad Eindhoven. En het legt, helemaal passend bij het spoor, een poëtische link naar de technische netwerken die ons wereldwijd verbinden.”

‘SPACE’ bevindt zich in de oude passage van station Eindhoven en is een onderdeel van de stations verbouwing uitgevoerd door ProRail, Heijmans en ontwerp- en ingenieursorganisatie Arcadis. Het kunstwerk is vanaf 11 oktober 2017 permanent te zien en vrij toegankelijk voor bezoekers. Het kunstwerk is gemaakt in opdracht van ProRail en gemeente Eindhoven i.s.m. Heijmans en Arcadis.

Over Daan Roosegaarde:
Daan Roosegaarde staat internationaal bekend om zijn sociale ontwerpen. Met het team van designers en engineers van Studio Roosegaarde werkt hij aan ontwerpen die de relatie tussen mens, technologie en ruimte verbeteren. Interactie, innovatie en
schoonheid staan centraal in wat hij omschrijft als “techno-poëzie”.

Over station Eindhoven:
Station Eindhoven is met de verbouwing weer klaar voor de toekomst. Een nieuwe comfortabele tunnel om het groeiend aantal reizigers goed te begeleiden en met goede voorzieningen en winkels voor een aangenaam verblijf. De nieuwe reizigerspassage, inclusief met de renovatie van de voormalige tunnel van het monumentale station Eindhoven is ontworpen door Luc Veeger van Arcadis en uitgevoerd door aannemer Heijmans in opdracht van ProRail. De totale kosten zijn circa 70 miljoen euro zijn gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, NS, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven.

Meer informatie over SPACE & trailer

Schrijf je direct in voor onze nieuwsbrief